REVIEW Oameni de treabă – filmul românesc de pe Netflix pe care trebuie să-l vezi ca să înțelegi subtilitățile vieții

de: Iulia Kelt
01 05. 2023

Oameni de treabă este unul dintre cele mai recente filme românești și îl poți vedea, chiar acum, pe Netflix, dacă se întâmplă să ai un abonament pe această rețea de streaming.

Din start, trebuie menționat că Oameni de treabă este filmul tipic românesc, însă, de data aceasta, cu un scenariu extrem de bine scris și cu o oarecare doză de logică, care ți se dezvăluie treptat, pe măsură ce minutele acestui film curg către terminare.

De fapt, sfârșitul este cel care „face toți banii”, în context, așa că ai răbdare până atunci.

Oameni de treabă, filmul în care Iulian Postelnicu își dovedește calitățile actoricești

Oameni de treabă spune povestea unui polițist aflat la începutul carierei (interpretat de Anghel Damian) care este trimis într-o localitate rurală din județul Botoșani pentru a deveni adjunctul lui Ilie (interpretat de Iulian Postenicu).

O crimă strică liniștea localității, iar tânărul polițist încearcă să o rezolve, dar se izbește de refuzul șefului său de a-i acorda permisiunea să continue.

Și, pentru că tot am ajuns la „șeful de post”, merită adăugat că Iulian Postelnicu face unul dintre cele mai bune roluri ale carierei sale, devenind extrem de credibil în ceea ce privește personajul pe care îl interpretează.

Ilie te enervează, pe alocuri parcă ai empatiza cu el, totul ca ulterior să revii la primul sentiment, cel care ți se împământenește bine în suflet.

În acest film ai șansa, de asemenea, de a-l redescoperi pe Vasile Muraru, pe care, pentru prima oară în viață, parcă nu-l mai asociezi cu revelionele de altădată, actorul reușind să intre în personaj fără prea mari bătăi de cap.

Așa cum menționam anterior, din distribuția Oameni de treabă nu lipsește nici „tânăra speranță” Anghel Damian, cu toate că rolul său e oarecum placid și încheiat brusc, fără drept de apel.

În concluzie, îți recomand să vizionezi acest film pentru a înțelege subtilitățile vieții, dar și faptul că alb și negru nu sunt singurele variante.